Grusza (Pyrus communis) odmiany :
Grusza Bera Hardy
Dorodne drzewko, pięknie owocujące.Grusza o odmianie Bera Hardy jest drzewem o silnym wzroście, tworzącym koronę wysoko-stożkową, mocno wzniesioną. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Owoc jest zielono-żółty, jajowaty, stożkowy i lekko kulisty, z grubą i szorstką skórką, pokrytą brązowawym ordzawieniem. Miąższ żółto-biały, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny i winy, o korzennym posmaku. Owoce idealne do spożycia na surowo, ale także nadają się na przetwory, do deserów i ciast. Odmiana odporna na mróz.
Wymagania:
Grusza wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej. Dla obfitszego owocowania warto stosować nawóz, lub obornik. Najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne lub lekko zacienione.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. Konieczne są szybkie zbiory, ponieważ owoce szybko opadają. Często uprawiana w większych ilościach, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym, lub wczesną wiosną, przed pojawieniem się pąków.
Grusza Bera Hardy |
Grusza Bonkreta Williamsa
Bonkreta Williamsa, to deserowa, angielska odmiana gruszy o dużych, żółtych owocach. Owocowanie przypada co roku na początek września, a gruszki nie są przystosowane do długiego przechowywania. Kwiaty pojawiają się w kwietniu i są odporne na przymrozki. Docelowa wysokość gruszy wynosi od 5 do 10 metrów wysokości, a jej korona przyjmuje kształt jajowatostożkowy i jest dość mocno zagęszczona.Wymagania:
Optymalnym stanowiskiem dla Bonkrety Williamsa jest miejsce osłonięte, półcieniste. Najlepiej rozwija się i owocuje na umiarkowanie wilgotnych glebach próchnicznych i gliniastych o kwasowym odczynie. Aby uzyskać jak najlepsze owoce, drzewo należy przycinać każdego roku na wiosnę.
Zastosowanie:
Jest to odmiana o szerokim zastosowaniu zarówno deserowym jak i przetwórczym. Ze względu na wrażliwość na mróz (-30°C ) lepiej sprawdzi się w przydomowym ogródku niż w sadzie.
Sadzenie:
Młode drzewa należy sadzić jesienią lub wiosną i zabezpieczać przed mrozem.
Grusza Bonkreta Williamsa |
Grusza Carola
Grusza posiada wiele odmian, dzięki czemu sadownicy mogą wybierać odpowiednie dla siebie. Jedną z najczęściej uprawianych w naszym kraju jest CAROLA, ze względu na plenność. Charakteryzuje się średnio-silnym wzrostem drzewa, oraz średniej wielkości koronach. Owoce są duże, mają wydłużony kształt i są niesymetryczne. Owocuje corocznie, w każdym rokiem zwiększając plenność. Skórka zielono-żółta, gładka, gruba i mocna i lekko ordzawiona. Miąższ jest bardzo soczysty, słodki i aromatyczny. Owoce nadają się do zjedzenia na surowo, prosto z drzewa, ale także na przetwory.Wymagania:
Grusza preferuje podłoże żyzne, przepuszczalne i średnio wilgotne. Warto pamiętać o regularnym nawożeniu, lub stosowaniu obornika, dzięki czemu owocowanie będzie bardziej obfitsze. najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne lub lekko zacienione.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. Często hodowana w większej ilości, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka należy sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym, lub wczesną wiosną, przed pojawieniem się pierwszych pąków i liści.
Grusza Carola |
Grusza Concorde
Grusza Concorde jest odmiana średnio silnie rosnącą. Korona jest wzniesiona, średnio zagęszczona, wymaga odpowiedniego formowania konarów. Wytwarza bardzo dużo krótkopędów. Owoce duże, wydłużone, butelkowate, smaczne. Skórka żółtawozielona, gładka, z pomarańczowym rumieńcem. Miąższ żółto-biały kruchy, soczysty o słodko-kwaśnym smaku. Owocuje corocznie, bardzo obficie, na przełomie września i października. Owoce nadają się do zjedzenia na surowo, zerwane prosto z drzewa, ale także na przetwory.Wymagania:
Odmiana odporna na mróz, oraz częściowo na choroby. Grusza wymaga gleb żyznych, przepuszczalnych i średnio wilgotnych. Dla obfitszego owocowania warto stosować nawożenie, lub obornik. Najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. Często uprawiana także w większych ilościach, gdzie owoce sprzedawane są na towar produkcyjny.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić w okresie jesiennym i wczesną wiosną, przed pojawieniem się pierwszych pąków i liści.
Grusza Concorde |
Grusza Faworytka
Znana jest również jako grusza Klapsa. Jest silnie rosnącym drzewem, o szeroko-stożkowej, luźnej koronie, ze zwisającymi konarami. Owocuje co roku, bardzo obficie. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Owoce duże, lekko niekształtne o barwie zielono-żółtej z brązowo-czerwonym rumieńcem. Skórka lekko błyszcząca, gruba, mocna, z drobnymi przetchlinkami. Miąższ żółto-biały, masłowaty, soczysty o słodkim smaku. Owoce idealnie smakują na surowo, zerwane prosto z drzewa, ale także nadają się na przetwory. Po zbiorze w chłodni mogą mogą być przechowywane około 10 tygodni.
Wymagania:
Grusza wymaga gleb żyznych, próchniczych, średnio wilgotnych, dzięki temu owocowanie będzie bardziej obfitsze. Można również korzystać także z nawozu, lub obornika. Najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne i lekko zacienione, oraz osłonięte od wiatru.
Zastosowanie:
Polecana do szadzenia w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. Często uprawiana także w większych ilościach, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym lub wiosennym.
Grusza Faworytka |
Grusza General Leclerc
Grusza Generał Leclerc jest jedną z najbardziej pożądanych odmian. Drzewo rośnie dość silnie, tworząc średnio zagęszczoną koronę, z dość długimi i wzniesionymi konarami. Owocuje obficie i co roku. Okres kwitnienia przypada w maju. Owoc jest duży, jajowaty, o zielono-żółtej, gładkiej skorce. Na większości powierzchni znajduje się brązowo-miodowy ordzawienie. Miąższ jest kremowobiały, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny. Dojrzewają na przełomie września i października. Idealnie nadają się do spożycia na surowo, prosto z drzewa, a także na przetwory, do deserów.
Wymagania:
Grusza wymaga gleb żyznych, przepuszczalnych, średnio wilgotnych. Dla obfitszego owocowania warto nawozić, lub stosować obornik. Najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne. Podczas dłuższych suszy konieczne jest podlewanie.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach, jak i działkowych. Często uprawiana także w większych ilościach, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym lub wiosennym.
Grusza Generał Leclerc |
Grusza Komisówka
Grusza posiada wiele odmian, dzięki czemu każdy może wybrać odpowiednią dla siebie. Odmiana Komisówka charakteryzuje się silnym wzrostem drzewa, gdzie tworzy się mocna, wzniesiona korona z bardzo grubymi konarami. Jest średnio odporna na mróz i choroby. Owocuje corocznie, oraz średnio obficie. Owoce duże, szeroko-jajowate, z widocznymi przetchlinkami. Skórka gładka, z delikatnym połyskiem, zielono-żółta z pomarańczowym rumieńcem. Miąższ kremowo-biały, soczysty, masłowa konsystencja, o słodko-winnym smaku.
Wymagania:
Grusza potrzebuje gleb żyznych, przepuszczalnych, średnio wilgotnych. Dla obfitszego owocowania warto stosować nawóz, lub obornik. Najlepiej sadzić na stanowiskach słonecznych, ciepłych i osłoniętych o wiatru.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach i działkach. Owoce nadają się do zjedzenia na surowo, prosto z drzewa, ale także na przetwory. Często uprawiana w większych ilościach, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka powinny być sadzone, lub szczepione w okresie jesiennym, lub wczesną wiosną.
Grusza Komisówka |
Grusza Konferencja
Grusza Konferencja jest jedną z najstarszych odmian uprawianych w naszym kraju. Jest silnie rosnącym drzewem, tworząc wzniesioną, szeroko-stożkową koronę. Odmiana jest bardzo plenna, co roku. Owoce dość duże, symetryczne, zazwyczaj walcowate. Skórka gładka, pozbawiona połysku, jako dojrzała przybiera barwę zielonożółtą, z brązowo-złotawym ordzawieniem, który sięga około połowy owocu. Miąższ kremowy jest soczysty, słodki. gruszki dojrzewają w drugiej połowie września i są gotowe do zbiorów. Idealnie nadają się do spożycia na surowo, zerwane prosto z drzewa, ale również na przetwory. Możliwe jest także przechowywanie w chłodni przez dłuższy okres.Wymagania:
Grusza wymaga gleb żyznych, przepuszczalnych i średnio wilgotnych. najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne, dzięki czemu owoce będą miały intensywniejszy kolor, a także lepiej wiązały owoce.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach, jaki i działkowych.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym lub wczesną wiosną.
Grusza Konferencja |
Grusza Lipcówka Kolorowa
Lipcówka Kolorowa, to odmiana gruszy o niewielkich, zielonożółtych owocach z lekkim czerwonym rumieńcem. Dojrzewanie przypada na pierwszą połowę lipca, a kwitnienie na przełomie kwietnia i maja. Wydaje plony bardzo obficie, lecz ma tendencję do owocowania przemiennego. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji możliwe jest jednak uzyskanie owoców każdego roku. Drzewo osiąga wysokość nie większą niż 5-6 metrów i tworzy wyniosłą, stożkową i niezbyt gęstą koronę.Wymagania:
Odmiana ta jest dość wrażliwa na mróz, ale odporna na choroby Optymalnym stanowiskiem dla Lipcówki jest miejsce dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Najlepiej rośnie oraz owocuje na glebie umiarkowanie wilgotnej, przepuszczalnej i żyznej o odczynie lekko kwasowym. Wymaga corocznego przycinania na wiosnę, lecz niezbyt mocnego.
Zastosowanie:
Owoce Lipcówki są typowo deserowe, nie znajdują większego zastosowania w przetwórstwie. Jest to odmiana polecana do upraw amatorskich ze względu na dużą odporność na choroby. Z powodu niewielkiej odporności na mróz, lepiej sprawdzi się w osłoniętych ogródkach niż w sadach.
Sadzenie:
Najlepiej wczesną wiosną lub jesienią.
Grusza Lipcówka Kolorowa |
Grusza Lukasówka
Grusza Lukasówka jest późnojesienną odmianą. Drzewo rośnie silnie, tworząc kulistą, jajowatą, średnio zagęszczoną koronę, o lekko zwisających gałęziach. Owocowanie następuje co roku, średnio obficie, ponieważ odmiana dość wrażliwa na mróz i uszkodzenia pąków. Okres kwitnienia przypada na koniec kwietnia i maj. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Zaczynają opadać przed całkowitym dojrzeniem i zbiorem. Owoce jajowato-owalne, dość duże, z delikatna skórką, o barwie zielonożółtej z karminowym rumieńcem. Miąższ jest biały, średnioziarnisty, soczysty, o słodko-winnym smaku. Istnieje możliwość dłuższego przechowywania w chłodni.Wymagania:
Grusza preferuje gleby żyzne, oraz dostatecznie wilgotne. Warto stosować dodatkowo nawóz, lub obornik, dzięki czemu owocowanie będzie obfite. Najlepszym miejscem do posadzenia są stanowiska słoneczne.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy w przydomowych ogrodach, jak i działkach. Często uprawiana również na przemysł hurtowy.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić, lub szczepić w okresie jesiennym lub wiosennym.
Grusza Lukasówka |
Grusza Red Bonkreta Williamsa
Grusza Red Bonkreta Williamsa to drzewo, które owocuje obficie, corocznie i produkuje niezwykle smaczne gruszki. Rośnie szybko, a w okres owocowania wchodzi już w 2-3 roku od posadzenia. Owoce są duże i mają cienką skórkę o ciemnoczerwonym kolorze. Miąższ jest bardzo smaczny i aromatyczny, kremowo-biały. Gruszki są gotowe do zbioru we wrześniu.Wymagania:
Grusza Red Bonkreta Williamsa potrzebuje gleb żyznych i przepuszczalnych, aby dobrze się rozwijać. Najlepsze stanowisko do uprawy tej rośliny to słoneczne i osłonięte od wiatrów. Drzewko wrażliwe na mróz, a więc potrzebuje zabezpieczenia na zimę, należy osłaniać zwłaszcza młode okazy. Odmiana musi być posadzona w sąsiedztwie zapylaczy – np. Faworytka, Bera Hardy, General Leclerc, Konferencja lub Komisówka. Aby wspomóc roślinę by obficie owocowała należy przycinać jej gałęzie co roku na wiosnę. Najlepiej skracać pędy o 1/3 długości, już po pierwszym roku od posadzenia.
Zastosowanie:
Grusza Red Bonkreta Williamsa to odmiana deserowa, bardzo dobra do jedzenia na surowo. Może też znaleźć swoje zastosowanie przy produkcji różnego rodzaju przetworów.
Sadzenie:
Najlepiej wczesną wiosną lub jesienią.
Grusza Red Bonkreta Williamsa |
Grusza Red Faworytka
Grusza Red Faworytka jest letnią odmianą, gdzie owoce dojrzewają już w połowie sierpnia i nie mają tendencji do opadania. Jest drzewem silnie rosnącym, tworząc szeroko-stożkowatą, luźną koronę, o zwisających gałęziach. Owocuje corocznie i bardzo obficie. Owoce są duże, o regularnym kształcie, w całości pokryte czerwonym rumieńcem. Miąższ delikatny, soczysty, drobnoziarnisty, żółtobiały, słodko-kwaśny. Skórka gruba, mocna, lekko błyszcząca, odporna na uszkodzenia. Owoce idealnie nadają się do zjedzenia na surowo, ale także przeznaczone mogą być na przetwory. W chłodni mogą być przechowywane około 10 tygodni.Wymagania:
Grusza wymaga gleb żyznych, przepuszczalnych, średnio wilgotnych. Najlepszym miejscem do zasadzenia są stanowiska słoneczne i ciepłe.
Zastosowanie:
Polecana do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach, jak i na działkach. Często uprawiana także w większej ilości, gdzie owoce sprzedawane są hurtowo.
Sadzenie:
Młode drzewka najlepiej sadzić lub szczepić w okresie jesiennym, lub wczesną wiosną, przed pojawieniem się pierwszych pąków.
Grusza Red Faworytka |
Komentarze
Prześlij komentarz