Jagoda kamczacka - wytrzymały, długowieczny krzew owocowy. Jak sadzić, uprawiać, przycinać jagodę kamczacką?
Jagoda kamczacka jest wyjątkową rośliną, za której uprawą przemawia wiele faktów. Owoce suchodrzewu są bardzo zdrowe i wyróżniają się ciekawym, spłaszczonym kształtem.
Ta wyjątkowa roślina jest łatwa w utrzymaniu i pielęgnacji, a przy tym wytrzymała - jest to zatem inwestycja na lata. Wyróżniamy dwie odmiany jagody kamczackiej. Pierwszym jest suchodrzew siny. Rośliny te osiągają wysokość nawet do 2 metrów wysokości, a ich owoce charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Drugą odmianą jest suchodrzew kamczacki, który osiąga wysokość do 1, 5 metra, a przy tym ma bardziej rozłożyste gałęzie i słodsze owoce.Pierwsze owoce z naszego krzewu możemy zebrać już dwa lata po posadzeniu, jednak musimy pamiętać o tym, że jagoda kamczacka jest obcopylna, co sprawia, że musimy mieć przynajmniej dwa takie krzewy w ogrodzie. Warto wziąć to pod uwagę planując przestrzeń, ponieważ ze względu na swoje rozmiary krzew zajmuje sporą ilość miejsca. Pierwsze pąki kwiatowe możemy obserwować już w marcu, a rozwinięte kwiaty - w kwietniu. Właśnie ze względu na swoje delikatne kwiaty w kształcie dzwoneczków i bladożółtej barwie jagoda kamczacka jest aż tak popularną rośliną w naszych ogrodach. Owoce jagody kamczackiej można zbierać bardzo wcześnie, bo już pod koniec maja. Powinniśmy zbierać je w miarę tego, jak dojrzewają, ponieważ zazwyczaj dzieje się to nierównomiernie.
Krzew jagody kamczackiej nie jest wymagający i poradzi sobie w praktycznie każdych warunkach, jednak aby otrzymać zadowalające efekty, powinniśmy spełnić kilka warunków. Najlepiej wybrać dla rośliny stanowisko nasłonecznione, na przepuszczalnym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o lekko kwaśnym pH. Najlepszym okresem na sadzenie rośliny jest wiosna lub jesień. Dobrze jest wcześniej zadbać o nawóz do gleby, na przykład obornik lub kompost. Zaleca się umiejscawianie sadzonek w odległości około 1, 5 metra od siebie. Jagodę kamczacką możemy łatwo rozmnożyć sami, wybieramy do tego pędy o długości około 15 cm i wsadzamy je do stale wilgotnego, torfowego podłoża. Po kilku tygodniach sadzonki są gotowe do przesadzenia w zaplanowane przez nas miejsce.
Jagoda kamczacka nie jest wymagająca w utrzymaniu. Zaleca się przeprowadzać tzw. cięcie prześwietlające mniej więcej co 5 lat. Przy takim przecinaniu pozbywamy się nadmiaru pędów z korony oraz pędów głównych. Roślina praktycznie nie wymaga podlewania, jednak warto to zrobić w okresach suchych, aby wspomóc owocowanie krzewu. Powinniśmy jednak robić to z umiarem. Dodatkową zaletą krzewu jest fakt, że jest on odporny na choroby oraz nieatakowany przez szkodniki.
Kolejne powody, żeby zaopatrzyć się w tą roślinę, to jej właściwości. Jagoda kamczacka to niesamowite bogactwo witamin i minerałów. To źródło witaminy C, z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia i potasu. Dzięki temu zapobiega cukrzycy i chorobom układu krążenia, chroni przed promieniowaniem UV i radioaktywnym. Posiada również szerokie zastosowanie w kuchni. Idealna do deserów, ale także przetworów, nalewek oraz win.
Nawet po powyższych zdjęciach widzimy, że z jagody kamczackiej możemy wyczarować wiele pyszności. Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz