Morwa - czerwona, biała, czarna - właściwości, zastosowanie.
Przez długi czas morwa nie cieszyła się popularnością w Polsce. Ostatnie lata przyniosły jednak diametralną zmianę i morwa coraz częściej gości w naszych ogrodach i domach, a niedawno została także okrzyknięta jako superfood. Oznacza to, że stanowi produkt będący prawdziwą bombą istotnych składników odżywczych. Ta uprawiania w Azji, Europie i Ameryce roślina posiada szereg właściwości i substancji, które skutecznie oddziałują na organizm, takich jak przykładowo antyoksydanty.
Morwa biała czy morwa czarna? A może czerwona?
Pomimo blisko 150 odmian, tylko trzy (razem z morwą czerwoną) są dobrze znane w Polsce. Jednak różnica w kolorze to nie jedyna rzecz, która je od siebie odróżnia. Posiadają one zupełnie inny smak - morwa biała ma bardziej mdły smak, a morwa czarna słodki. Na tym tak naprawdę kończą się ich rozbieżności, a zaczynają wspólne cechy. Obie odmiany posiadają te same właściwości.
|
Morwa biała |
|
Morwa czarna |
|
Morwa czerwona |
Morwa a cukrzyca
Jedną z najważniejszych korzyści morwy jest jej
zdolność do utrzymywania we krwi odpowiedniego poziomu cukru poprzez spowolnienie rozkładu skrobi. Składnik odpowiedzialny za ten proces występuje w jej liściach, które z powodzeniem można samodzielnie spożywać. Istotna jest także kwercetyna, która poprawia wzrok, nerki, ale także walczy z działaniem wolnych rodników.
Morwa a odchudzanie
Sekretem działania morwy przy wspomaganiu odchudzania jest alkaloid DNJ. Regularne spożywanie morwy pod postacią na przykład smacznej herbaty, prowadzi do
uczucia sytości, co bezpośrednio przekłada się na spadek wagi. Aby jak najwięcej wyciągnąć ze wszystkich dobroci morwowej herbaty, najlepiej jest ją spożywać przed posiłkiem. Warte zapamiętania jest to, że owoce morwy zawierają mało kalorii
Morwa a Alzheimer
Kolejna właściwość liści morwy to ekstrakt
skutecznie hamujący i osłabiający działanie białek neuretoksycznych. To białka, które grają one główną rolę w procesie powstawania choroby.
Lek na przeziębienie
Naturalny syrop z morwy to
doskonały lek na walkę z przeziębieniem, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C którą posiada. Dzięki niej morwa jest polecanym środkiem przy osłabieniu i zmniejszonej odporności.
Zastosowanie w kuchni
Co więcej, owoce pozyskane z morwy czarnej i czerwonej są często używane w kuchni jako
podstawa do dżemów i innych przetworów, takich jak marmolada czy też powidła. Charakteryzują się one słodkim smakiem, który z pewnością zadowoli fanów słodyczy. Ucieszy ich też fakt, że w sklepach występuje
morwa w czekoladzie. Owoce morwy są także wykorzystywane do produkcji
kompotów i soków. Stanowią również wspaniały
dodatek do sałatek owocowych, a także różnorodnych
ciast i deserów. Dodatkowo morwa jest często używana w alkoholach, zwłaszcza
nalewkach, winach i likierach.
Morwa to naprawdę bomba witaminowa. Nie zapominajmy zatem o jej dobroczynnych właściwościach. Rozkoszujmy się jej smakiem, a przy tym na pewno skorzystamy na swoim zdrowiu.
Komentarze
Prześlij komentarz